Projekcija filma BREZMEJNO v Sinagogi Lendava

» Pri mejah je zanimivo to, da so po eni strani potrebne, da ščitijo kulturo, jezik. A nebi smele biti stroge, morale bi biti prehodne. Po drugi strani pa je vse v glav, ni fizično. Ustvarili so jih ljudje, ki imajo meje v glavah in jih nato naredijo še v svetu. Ves film je prošnja proti nacionalizmu, za kulturno raznolikost, odprte ideje in drugačno miselnost, da bi videli, kako možnost skupnega življenja bogati ljudi. Mislim, da se bo vse to vrnilo, a je potreben čas.«

 

Peter Zach, režiser

Spoštovani!

V sredo, 29. marca 2017, vas ob 19.30 uri vabimo na projekcijo filma Beyond Boundaries – Brezmejno (Nemčija/Slovenija, 2016), ki je nastal v sodelovanju avstrijskega režiserja Petra Zacha in avtorja besedila v filmu Aleša Štegra, pesnika, pisatelja in prevajalca ter glasbenikov Brine Vogelnik, Nina de Gleria in Jelene Ždrale.

Brezmejno je esejistični film ceste, ki nas popelje na srečevanja s podobami ob slovenski meji. Na poti se srečujemo z različnimi protagonisti in njihovimi osebnimi zgodbami, ki odsevajo življenja onkraj meja. Njihove izpovedi služijo kot opomin na nevarnost, ki preži na skupno, z mejami neobremenjeno območje Evrope, saj se meje navkljub vsemu ponovno pojavljajo.

Film poleg drugih obmejnih slovenskih krajev vključuje tudi Odrance ob Lendavi, z Muro in s protagonistoma v filmu, Milivojem Miki Roš in Vincencem Ferenčakom.

Po projekciji se bo z nami o filmu, (izgubljenih) evropskih sanjah in takšnih in drugačnih mejah pogovarjal Aleš Šteger.

» Moj najljubši del tega resnično ganljivega filma je razgovor o Muri: reki, ki v velikem delu svojega toka predstavlja mejo, pri tem pa počne nekaj, kar danes številne ljudi vznemirja – migrira.«

Bert Rebhandl, Cargo

Vljudno vabljeni – vstop prost!

Povezava: Brezmejno Facebook