Slovo častnega občana Dana Reisingerja

Dan Reisinger (1934–2019)

27. novembra 2019 nas je tiho zapustil častni občan Občine Lendava, izraelski umetnik Dan Reisinger (Hebrejsko: דן ריזינגר), ki ga javnost pozna predvsem po njegovih grafičnih in oblikovalskih dosežkih.

Bil je eden najvidnejših sodobnih grafičnih oblikovalcev v svetovnem merilu. Leta 1998 je kot edini iz svoje stroke dobil najvišje izraelsko priznanje za odličnost, ki ga podeljujejo na področju znanosti, literature, gledališča, likovne umetnosti in arhitekture. Njegovi plakati so vključeni v večino mednarodnih zbirk, kot žirant in predavatelj pa je sodeloval na številnih mednarodnih dogodkih svoje stroke.

Lendavčanom bo ostal v spominu po njegovih delih, ki so bila že večkrat razstavljena v sinagogi, predvsem serija grafik »Ognjeni zvitki«, ki jih je umetnik podaril Občini Lendava.

Dan Reisinger je oblikoval logotip Muzeja holokavsta Slovenije, ko je bila sinagoga s stalno zbirko o zgodovini dolnjelendavskih Židov in Židovstvo Prekmurja preimenovana v Muzej holokavsta Slovenije.

Umetnik je sodeloval in ustvarjal tudi na mednarodnih likovnih kolonijah, ki jih pripravlja Galerija-Muzej Lendava.

Rodil se je leta 1934 v vasici Kanjiža v Vojvodini. Večino družinskih članov je izgubil v holokavstu ter po emigraciji v Izrael leta 1949 bil kot najmlajši študent pri 16 letih sprejet na Akademijo za umetnost in dizajn v Jeruzalemu. Kasneje, že v svojem aktivnem profesionalnem obdobju, se je izobraževal tudi na Central Saint Martins College of Art and Design v Londonu ter že takrat oblikoval posterje za Britansko kraljevo pošto – Britans Royal Mail.

Dan Reisinger je bil mogočen vizualni ustvarjalec, ki si je pridobil mednarodni ugled najvidnejšega izraelskega oblikovalca. V vizualno okolje je nenehno vnašal bogastvo barv in izvirno oblikovanje – obenem pa dokumentiral zgodovino naroda.

Vir: Občina Lendava

Povezava (v angleškem jeziku): Haaretz.com